surfingfeed widget

Facebook Open Graph Protocol

November 12, 2012

Okay hari ni aku nak buat tutor berkaitan "Protokol Open Graph Facebook", tutor ni ada rakan blogger yang minta dan nama blogger tu adalah AtaQuincy.

Perkara pertama yang u all perlu buat adalah membuat aplikasi di facebook menggunakan profile facebook u all sendiri ya. Macam mana nak buat, sila rujuk artikel "Facebook Comment Untuk Thesis Blogger Template", kat situ rujuk part "Tutor Mendapatkan ID Aplikasi Facebook". Selepas u all done dengan langkah tersebut. Kita teruskan dengan langkah memasukkan code open graph facebook.

Meta Open Graph Facebook.

  • Sila copy and paste code meta dibawah sebelum <b:skin> ataupun selepas <head>
<meta content='article' property='og:type'/>
<meta expr:content='data:blog.postImageThumbnailUrl' property='og:image'/>
<meta expr:content='data:blog.title' property='og:site_name'/>
<meta expr:content='data:blog.pageName' property='og:title'/>
<b:if cond='data:blog.metaDescription != &quot;&quot;'> 
<meta expr:content='data:blog.metaDescription' name='description'/> 
</b:if>
<meta content='id-profile-fb' property='fb:admins'/>
<meta content='id-app-fb' property='fb:app_id'/> 

Customize Meta Code.

  • Sila tukar id-profile-fb dengan id profile facebook u all sendiri. Macam mana nak dapatkan ? Just buka timeline fb u all dan copy nombor id ataupun user name fb u all di bahagian url browser u all.
  • Sila tukar id-app-fb dengan id aplikasi fb yang u all buat di awal tutorial. Rujuk link yang dinyatakan.

Last Step:

Sila masukkan code ini di bahagian code HTML anda.. xmlns:fb='http://ogp.me/ns/fb#' . Full code adalah seperti ini:
<html expr:dir='data:blog.languageDirection' xmlns='http://www.w3.org/1999/xhtml' xmlns:b='http://www.google.com/2005/gml/b' xmlns:data='http://www.google.com/2005/gml/data' xmlns:expr='http://www.google.com/2005/gml/expr' xmlns:fb='http://ogp.me/ns/fb#'>
Code ini terletak dibahagian atas sekali di section "Edit HTML Template".

Aku rasa itu jer ar kot langkah-langkah yang u all perlu lakukan untuk memasukkan "Protokol Open Graph Facebook" pada template u all. Sebenarnya aku pun dah lupa macam mana aku masukkan code tu dulu. Sebabnya banyak juga blog yang aku rujuk untuk masukkan code tu. Kalau tutorial kat atas tu tak menjadi, u all bolehlah rujuk blog dibawah ni ya.

Reference Blog For This Tutor.

  1. How to add Facebook’s Open Graph social plugins to your site.

Post a Comment

 

Google+ Badge

Sila LIKE Halaman Facebook jika ingin mendapatkan respond dengan pantas jika komen anda tidak berjawab di blog. Ataupun anda boleh kemukakan soalan melalui menu 'Email Us'. Harap Maklum

Artikel Terkini