surfingfeed widget

Google Plus Follower Widget

November 29, 2012

G+ Follower Widget
Wah hari ni pihak Google telah melancarkan widget terbaru mereka. Iaitu widget "Google+ Follower". Menurut berita yang aku dapat. Widget tersebut adalah pengganti kepada widget follower "Google Friends Connect". Aku dah try masukkan dalam blog ni. Tapi nampaknya widget tu tiada pilihan untuk di customize supaya serasi bersama blog. Kalau nak edit pun kena ambil code widget tu secara manual dengan melihat source code template blog.

Tapi apa-apa pun, aku rasa benda alah ni adalah widget yang ditunggu-tunggu oleh para blogger blogspot. Maklumlah selepas pelancaran Google+. Agak susah juga orang nak follow akaun G+ kita sebab benda alah ni tak wujud lagi time tu. Yang ada pun time tu adalah G+ Badge jer. Tu pun tak ramai yang guna.

Dari segi kecepatan loading blog. Aku rasa widget terbaru ni lagi mesra loading berbanding GFC(Google Friends Connect). Tapi orang lain aku tak tau lah kan.

Cara Nak Guna:

Google Plus
  1. Pergi ke Layout > Add a Gadget
  2. Pilih "Google+ Follower".
  3. Klik Save.
Tapi u all kena guna profile Google+. Kalau u all guna "Blogger Profile" yang lama. U all takkan dapat guna widget ni melainkan u all switch dari Blogger Profile kepada Google+ Profile. Ini kerana widget tu akan detect siapa yang follow akaun G+ u all. Sebabnya fungsi widget ni sama seperti GFC. Cuma bezanya gambar follower terlebih besar sudah.

Aku berharap sangat yang pihak Google akan menambah baik lagi fungsi widget ni and aku juga harap depa perbanyakkan option untuk customize widget tu.

Post a Comment

 

Google+ Badge

Artikel Terkini