surfingfeed widget

Kenali Code "Comment Count" TFBv2

November 16, 2012

Okay kali ni aku nak share sedikit ilmu coding/pengaturcaraan template TFBv2. Tutor kali ni lebih kepada mengenali struktur code template TFBv2.
<b:if cond='data:post.allowComments'>
<span style=' color: #cccccc; font-family: Georgia, &apos;Times New Roman&apos;, Times, serif; font-size: 22px; line-height: 22px; padding-right:5px;'>{</span><a class='comment-link' expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick' rel='nofollow' style='color: #111; font-size: 18px; font-family: Georgia, &apos;Times New Roman&apos;, Times, serif; line-height: 1em; margin: 0px; padding: 0px;'><b:if cond='data:post.numComments == 0'><span style='color: #111; font-size: 23px; font-family: Georgia, &apos;Times New Roman&apos;, Times, serif; line-height: 1em; margin: 0px; padding: 0px;'>0</span><span style='color: #666666; font-size: 15px; line-height: 1em; margin: 0px; padding: 0px;'><data:top.commentLabel/></span><b:else/><data:post.numComments/> <span style='color: #666666; font-size: 15px; line-height: 1em; margin: 0px; padding: 0px;'><data:top.commentLabelPlural/></span></b:if></a><span style=' color: #cccccc; font-family: Georgia, &apos;Times New Roman&apos;, Times, serif; font-size: 22px; line-height: 22px;'>}</span></b:if>
Seperti yang u all nampak. Kat atas tu ada barisan code yang menjulingkan mata u all kan.. Okay itulah code untuk "Comment Count", ala benda alah untuk memaparkan berapa bilangan komen yang ado dalam blog u all tu lah.

Kalau u all nak tahu. Kedudukan benda alah tu aku alih kesana sini hanya dengan mengubah kedudukan code tu jer. Sebab tu lah kedudukan "Comment Count" blog ni berbeza sedikit dari yang biasa.

Kalau u all nak ubah kedudukan code tu. U all kena tahulah lokasi di mana yang bersesuaian untuk u all pastekan code tu. Antara lokasi yang u all boleh pertimbangkan adalah di:
  • Bawah tajuk artikel/post.
  • Atas tajuk artikel/post.
  • Akhir Artikel.
Selain dari itu juga. U all kena tahu di mana u all nak benda alah tu muncul. Biasanya benda alah tu cuma muncul di 2 tempat jer. Iaitu di:
  1. Home Page dan..
  2. Single Post.

Cara Memaparkan Comment Count Di Home Page:

<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
Sila Paste Code Comment Count Di Sini
</b:if>

Cara Memaparkan Comment Count Di Single Post:

<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;item&quot;'>
Sila Paste Code Comment Count Di Sini
</b:if>

Post a Comment

 

Google+ Badge

Sila LIKE Halaman Facebook jika ingin mendapatkan respond dengan pantas jika komen anda tidak berjawab di blog. Ataupun anda boleh kemukakan soalan melalui menu 'Email Us'. Harap Maklum

Artikel Terkini