surfingfeed widget

Widget Artikel Terkini By Label (Recent Post By Label)

November 8, 2012

Okay sebentar tadi aku dah kongsikan macam mana nak buat widget "Artikel Terkini/Recent Post". Kali ni aku akan kongsikan widget yang sama tapi versi ini memaparkan artikel mengikut label yang telah disetkan. Maksudnya artikel terkini mengikut labellah lebih kurang macam "Page Tutorial" dalam blog ni. Kalau nak tengok demo, just klik tab Menu Tutorial kat atas tu okay.

Cara Install Widget

Macam biasalah perkara pertama yang u all kena buat adalah add widget > HTML/JavaScript > Copy and Paste code kat bawah ni.
<style>
#recentposts ol {
border : medium none;
margin : 3px 5px 0px 28px;
padding : 0;display:block;
}

#recentposts ol {
font-size: 13px;
font-variant:small-caps;
font-family: Georgia, &#39;Times New Roman&#39;, Times, serif;
text-align:justify;
display:block;
margin-bottom:5px;
}

#recentposts ol img.thumbnail {
border: 1px solid #DDD;
padding: 2px;
background-color: white;
float: left;
margin: 0 8px 0 0;
display:yes;
}

.recentposts ol a:link, .recentposts ol a:visited, .recentposts ol a:active {
display: block; 
color: #727272; 
padding: 8px; 
background-image: none !important;
display:block;
} 

#recentposts ol span.meta {
display: block;
font-size: 10px;
text-transform: uppercase;
color: #777;
line-height: 20px;
}
</style>
<div  id="recentposts"><ol>
<script type="text/javascript" src="http://yourjavascript.com/22683011251/recent.js"></script>
<script style='text/javascript'>
var numposts = 1000;
var showpostthumbnails = false;
var displayseparator = true;
var showcommentnum = true;
var showpostdate = true;
</script>
<script src='http://www.sembangcyber.com/feeds/posts/default/-/Label?max-results=1000&alt=json-in-script&callback=recent'></script>
</ol></div>

Customize Widget:

  1. Sila tukar www.sembangcyber.com kepada url blog u all sendiri.
  2. 1000 tu terpulang pada u all nak tukar ataupun tidak.
  3. Label tu sila tukar dengan label yang u all mahu paparkan. Kalau label tu lebih dari 2 perkataan, sila tambah %20 untuk dijadikan jarak diantara perkataan. Contohlah andai kata u all nak paparkan label Zone Cinta. Anda perlu buat seperti ini Zone%20Cinta. Kalau u all tak letak %20, widget berkenaan tidak akan berfungsi.
  4. Kalau bilangan artikel banyak sangat. u all gunalahkan fungsi scroll. Sila rujuk artikel "Widget Artikel Terkini (Recent Post)".

Post a Comment

 

Google+ Badge

Sila LIKE Halaman Facebook jika ingin mendapatkan respond dengan pantas jika komen anda tidak berjawab di blog. Ataupun anda boleh kemukakan soalan melalui menu 'Email Us'. Harap Maklum

Artikel Terkini