surfingfeed widget

Taare Zameen Par

March 4, 2012

Taare Zameen Par ~ Sebuah filem Hindi arahan Aamir Khan yang ditayangkan pada 2007. Cerita ni memang meninggalkan kesan yang mendalam kepada aku dan kepada sesiapa yang menontonnya semalam (3 March 2012@TV3).

Barisan Pelakon Taare Zameen Par

Aamir Khan, Darsheel Safary, Tanay Cheda, Sachet Engineer, Tisca Chopra, and Vipin Sharma.

Sinopsis:

The movie is about an 8 year old boy Ishaan Awasthi (Darsheel Safary) who finds it difficult to match his world of colors, kites and animals to that of the others in his age group, who are more into studies and homework. When complaints start to pour in, Ishaan’s parents decide to set him off to a boarding school. His life is no different at the boarding school, oppressed and insulted by his teachers, he remains the laugh stock of the class. Now that he is away from home, he feels even more dejected, inferior and finds it tough to cope up with his inabilities.

Ram Shankar Nikumbh (Aamir Khan) gets appointed as a temporary art teacher of the boarding school. Unlike other teachers who follow definite norms in educating children, Ram makes them think out of books, outside the four walls of the classroom and paint their imaginations. Every child in class responds with immense enthusiasm except Ishaan. Ram takes effort to understand Ishaan and his problems. He makes Ishaan’s parents and other teachers realize that he is not abnormal but a very special child with talents of his own. With time, patience and care Ram succeeds in boosting the confidence level of Ishaan. He helps Ishaan in overcoming his inabilities and re-discover his lost confidence. ~via: Indicine

My Review:

Sebuah cerita yang memang mantap dari Aamir Khan. Kerana pada permulaan cerita. Memang aku rasa cerita ni membosankan. Tetapi pandangan ku terhadap cerita ni berubah bila jalan cerita sampai di babak Ishaan Aswathi memberontak ketika keluarga hendak menghantar dia ke sekolah berasrama. Babak tu lah merupakan babak pertama yang membuat hati ku tersentak dan waktu itu memang aku feeling habis ar tangkap leleh punya (leleh air mata jer ya).

Bayangkan seorang kanak-kanak yang menghidapi disleksia didesak oleh kedua ibu bapanya supaya berfikir seperti orang dewasa. Sedangkan ianya tidak patut pun berlaku. Bahkan kedua ibu bapa Ishaan menafikan yang anak mereka itu tidak cacat. Pada zahirnya memang si Ishaan ni kelihatan normal, sebab dia cacat dari segi pemikiran dan bukannya fizikal.

Inilah yang terjadi bila ibu bapa terlalu inginkan kesempurnaan pada anak mereka sehingga mereka tidak nampak akan apa masalah sebenar anak mereka. Mungkin mereka rasa apa yang mereka berikan kepada anak mereka itu sudah cukup. Tapi sebenarnya bukan itu yang anak-anak mahukan dari ibu bapa mereka.

Mereka hanya inginkan kedua ibu dan bapa mengambil berat akan diri mereka. Adakalanya apa yang diberikan kepada mereka (harta benda/kemewahan) itu bukanlah apa yang mereka mahukan, kerana kadang-kadang mereka terasa sunyi walaupun waktu itu kedua ibu bapa ada di depan mata mereka.

Keadaan Ishaan bertambah parah bila dia dihantar ke sekolah berasrama. Pada pandangan ibu bapa Ishaan. Ianya adalah jalan penyelesaian yang terbaik buat anak ke 2 mereka itu. Tapi sebaliknya yang berlaku. Dari seorang yang periang dan hyper aktif. Ishaan bertukar menjadi seperti mayat hidup.

Di mana hidupnya yang dipenuhi oleh corak seni sudah menjadi kosong akibat Trauma dengan layanan orang sekeliling yang mendesak dia untuk berubah. Tetapi nasib menyebelahi Ishaan, di mana Ram Shankar Nikumbh (Aamir Khan) muncul untuk menyelamatkan Ishaan dari lemas dalam dunia ciptaannya.

Akhir cerita. Keluarga Aswathi hidup bahagia dengan Ishaan yang baru. Kerana RSN berjaya mengubah hidup Ishaan. RSN berjaya merubah hidup Ishaan adalah disebabkan dia sendiri pernah menderitai penyakit "Disleksia".

Kesimpulan 1:

Jangan sesekali kita memaksa orang lain untuk berfikir seperti mana kita berfikir. Ini kerana setiap insan mempunyai corak pemikiran mereka yang tersendiri dan mereka berhak berfikir dengan cara mereka sendiri.

Kesimpulan 2:

Usah memaksa seseorang melakukan sesuatu yang mereka tidak mahu lakukan. Ini kerana ianya hanya akan membunuh orang yang dipaksa itu secara perlahan. 

(babak dimana Aamir Khan berkata kepada Mr Aswathi. Bagaimana orang kepulauan Solomon memaki hamun pokok sehinggalah pokok itu mati kelayuan dengan sendirinya).

Dialog berkenaan sebenarnya mempunyai maksud yang tersendiri. Dari pemahaman aku. Apa yang cuba disampaikan oleh Aamir Khan adalah perbuatan kedua ibu bapa Ishaan itu sebenarnya sedang membunuh Ishaan tanpa mereka sedari.

Samalah seperti apa yang berlaku di facebook & mana-mana laman sosial sekali pun. Di mana perlakuan kedua ibu bapa Ishaan dan masyarakat dalam cerita berkenaan melambangkan perlakuan orang-orang serta masyarakat masa kini yang berdakwah or menegur di facebook tanpa mengambil kira akan kesannya (short & long term effect). Sebab tu kalau nak berdakwah or menegur, gunakanlah pendekatan yang berbeza seperti apa yang dilakukan oleh Aamir Khan di dalam Taare Zameen Par.

Kesimpulan 3:

Jangan sesekali mengekang minat anak-anak kita. Ini selalu berlaku bila mana ibu bapa mendesak anak mereka untuk menjadi seperti apa yang mereka inginkan. Bahkan demi merealisasikan apa yang diimpikan. Mereka sanggup mengenepikan impian anak-anak mereka.

Sebagai ibu bapa. Kita kenalah belajar membaca & meneka apa yang difikirkan oleh anak kita. Ramai ibu bapa masa kini tidak memahami anak-anak mereka. Bila anak-anak buat masalah, mulalah nak salahkan orang lain + menyalahkan anak-anak 100% bila sesuatu benda tak elok dilakukan oleh anak mereka.

Kesimpulan 4:

Realiti sikap ibu bapa sekarang yang mudah lepas tangan. Di mana anak-anak dibiarkan merayap dengan bebas tanpa sebarang pengawasan. 

Ini adalah berdasarkan pengalaman ahli keluarga saya sendiri. Di mana anak-anak buah saya dibiarkan merayap ke Cyber Cafe tanpa pengawasan ibu bapanya dan bila kedua ibu bapanya pergi jalan-jalan. Ada anaknya ditinggalkan seorang diri tanpa meninggalkan pesan kepada jiran ataupun adik-beradik yang lain. Bila ditanya kenapa tinggalkan anaknya sorang-sorang. Ahli keluarga saya tu memberikan jawapan yang memang tak boleh nak diterima langsung. Dia memberi alasan "Dah budak tu tak nak ikut, nak buat macam mana.". Serius saya katakan saya tak suka langsung dengan perangai kedua ibu bapa anak buah saya tu.

Kesimpulan 5:

Perubahan itu memang perlu. Tapi haruslah kena dengan keadaan dan waktu yang bersesuaian bukannya disebabkan oleh paksaan ataupun terpaksa.

Jika ingin melakukan perubahan. Ianya seharuslah datang dari niat yang ikhlas dan tulus. Bukannya melakukan perubahan atas desakan dan kemahuan orang lain. Berubahlah atas kemahuan diri sendiri, ianya lebih baik dari berubah atas dasar paksaan.


Picture Source: taarzameenpar.blogspot.com
{ 0 ♥ comment }

Pertama Kali Membuat Advertorial

1st time dalam seumur hidup ku membuat advertorial dan ianya merupakan pengalaman baru yang diperolehi sepanjang aku menceburkan diri di dalam dunia penulisan blog.

Dalam tempoh menghasilkan advertorial tu. Ada juga aku bertanya kepada rakan-rakan blogger di facebook. Ada lah seorang rakan mencadangkan kepada ku. Belajarlah dari blog JustKhai.

Herm...pada mulanya rasa sangsi juga dengan cadangan rakan blogger tu. Al maklumlah blog yang dicadangkan tu adalah blog berunsurkan hiburan. Tapi bila diselongkar, memang ada advertorial. So aku pun mulalah membaca advertorial yang dihasilkan oleh JustKhai.

Ternyata advertorial yang dihasilkan memang santai dan berinformasi. Kiranya konsep advertorial ni adalah gabungan review + informasi + promosi dan dari 3 elemen itu tadi, terhasillah sebuah advertorial. Walaupun konsep asalnya adalah advertisement + editorial = advertorial. 

Tetapi pada aku formula yang sepatutnya bagi advertorial adalah gabungan elemen review + informasi + promosi = advertorial ataupun advertisement + editorial + promotion = advertorial.

Aku berterima kasih sangat kepada rakan blogger yang memberikan peluang dan kepercayaan kepada ku untuk menghasilkan advertorial. Walaupun aku sendiri tidak tahu sebab musabab si dia memberikan aku job ni.

Ini kerana aku bukanlah seorang yang rajin menulis. Apa entah lagi aku ni bukannya suka membuat karangan. Maklumlah karangan ni adalah salah satu subjek dalam Bahasa Melayu yang aku tidak minati selain matematik. Tapi apa-apa pun aku berani menerima job tu pun sebab aku nak mencuba sesuatu yang baru. Bahkan melalui job tu juga, sedikit sebanyak kemahiran blogging aku akan bertambah walaupun tak der ar sampai tahap seorang pakar.

Oleh kerana disebabkan advertorial tu adalah job yang diberikan oleh orang lain. Maka tak dapatlah aku nak tunjuk pada korang. Sebab advertorial tu bukan disiarkan di blog aku. so pandai-pandailah korang cari sendiri dekat mana advertorial tu akan dipaparkan. Sekian.....bubye...and As Salam..

Pict Source: Gawker.com
{ 0 ♥ comment }
 

Google+ Badge

Artikel Terkini