surfingfeed widget

Contest SEO. Kepakaran Menulis vs Copycat

December 5, 2013

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Bukan main rancak lagi para kenalan penulis blog ku menyertai pertandingan "CONTEST SEO". Tapi sejauh mana mereka faham akan tujuan dan maksud sebenar penganjuran pertandingan tersebut?
contest-seo

Bagi mereka yang faham mungkin kita akan tertarik dengan penulisan karya yang dihasilkan oleh mereka. Tapi bagaimana pula bagi mereka yang masih tidak faham konsep sebenar pertandingan penulisan berbentuk SEO?

Okay dari pemahaman saya terhadap penganjuran pertandingan penulisan artikel SEO. Pertandingan sedemikian dianjurkan adalah bertujuan untuk melihat sejauh mana anda tahu tentang "Apa itu artikel bercirikan SEO." dan ianya juga bertujuan untuk menguji tahap kemahiran para peserta dalam menghasilkan artikel yang menepati ciri-ciri mesra SEO

Selain itu ianya juga bertujuan melatih para penulis blog untuk memperbaiki corak penulisan mereka agar mesra SEO. Tapi malangnya, masih terdapat segelintir penulis blog yang tidak memahami tujuan dan juga konsep pertandingan tersebut. Dimana dari pengamatan saya ketika mengunjungi blog yang menyertai pertandingan sedemikian.

Mereka hanya menulis pembuka bicara sahaja menggunakan kreativiti mereka. Selebihnya mereka ambil bulat-bulat isi dari blog penganjur. Jadi dimana keunikan penulisan seseorang penulis blog itu jika semuanya menghasilkan artikel yang lebih kurang sama?

Artikel ini dihasilkan adalah kerana saya rasa terpanggil untuk berkongsikan pendapat saya berkaitan isu pertandingan sebegini. Dalam erti kata lain ada seorang sahabat bertanya kepada saya tentang blognya yang sukar mendapat tempat di dalam enjin carian (Search Engine) bila mana dia bermain "Contest SEO".

Pada pendapat saya. Terdapat beberapa faktor yang anda perlu pertimbangkan semasa hendak menyertai pertandingan penulisan karya berbentuk SEO. Antaranya adalah:
  • Fahamkan dulu apa tujuan penganjuran pertandingan penulisan karya berbentuk SEO.
  • Fahami corak penulisan karya berbentuk SEO.
  • Tonjolkan keunikan penulisan anda dan bukannya menghasilkan karya "Copycat".
  • Fahami apa itu "Karya Asli" dan "Karya Copycat".
  • Tujuan anda menyertai pertandingan tersebut.
    • Suka-suka (bolehlah tapi kenalah serius dan tunjukan keunikan dan kreativiti).
    • Ikut Orang (orang lain join dia pun nak join. Akhirnya semua buat benda yang sama).
    • So Serious (betul-betul nak join. Mereka yang tergolong dalam kategori ni biasanya mereka tahu apa yang mereka perlu buat dan mereka tidak mengikut apa yang orang lain buat. Mereka menonjolkan kreativiti dan keunikan penulisan mereka).
  • Usaha dan promosi.
  • Persaingan (bersainglah dengan cara sihat).
Saya pun pernah sertai pertandingan penulisan karya berbentuk SEO dan faktor-faktor yang saya kongsikan tu saya terapkan dalam penulisan saya. Alhamdulillah menang lah juga RM50 dari pertandingan tersebut. Jadi selamat maju jaya saya ucapkan kepada rakan-rakan penulis blog yang meyertai pertandingan penulisan karya SEO. 

Saya malas nak join lagi sebab saya ni tak hebatpun dalam bab-bab SEO. Setakat menulis ikut perasan saja. Saya ni "Noobies" jer dalam bab SEO. Kalau ada tips-tips SEO yang power. Meh ler kongsikan bersama saya.

2 comments

03 January, 2014 08:50

kalau awk join maybe ada peluang menang kot.. nape tak join?

04 January, 2014 02:35

@tenku butang actually saya tak berapa minat sangat nak join contest2 seperti itu. Lagipun busy dengan kerja luar. Ni pun dah slow berblogging. Lihat jer la blog tak berupdate dengan artikel baru.

Post a Comment

 

Google+ Badge

Artikel Terkini